Sidan uppdaterad 2008-07-08 med uppdatering av spelmanlagets sammansättning.
Åter till startsidan
Spelprogrammet
Om spelmanslaget
Om spelmännen
Bilder
Olnispa
Länkar
Kontakta oss
Webmakare

Ansvarig utgivare:
Stig Larsson
Box 175
780 67 Sälen
Tel: 0280-200 95

Om Transtrands spelmanslag

Bakgrund.
I nordvästra Dalarna finns sedan urminnes tider flera socknar som tillsammans bildar Öfvre Gäldet. En av dessa är Lima socken. År 1867 "avknoppades" Transtrand från Lima och bildade på så sätt en egen socken med en församlingskyrka. Redan då fanns i befolkningen en djup och varaktig spelmanstradition, som byggde på den folkmusik som skapades utefter Västerdalälvens socknar och gårdar.

Transtrands socken, som omfattade norra delen av Öfvre Gäldet kallas idag av de flesta för Sälen, eftersom den gamla fäboden har utvecklats till en välkänd turistort.



Klicka på kartan så ser du den i större format.


Spelmanslagets historia.
Transtrands spelmanslag har funnits i olika konstellationer ända sedan 1946 då Carl Gudmundsäter och Torgny Johansson (även kallad Branäs Torgny), tillsammans åkte till Leksand på en spelmansstämma och spelade Transtrandslåtar.

Detta gav mersmak och väl hemma bestämde man sig för att bilda ett spelmanslag.

De första medlemmarna var Carl Gudmundsäter, Branäs Torgny Johansson, Lasserk Nils M Johansson, Lasserk Edvin Larsson, Marte Otto Olsson och Lasse Valter Olsson.

Efter hand fick laget fler medlemmar av vilka kan nämnas, Yngve Rosendahl, Carl Stefansson, Lasserk Ivan Olsson, Margit Gudmundsäter, Lasserk Oskar Larsson och på senare år Lasserk Stig Larsson, Lasserk Lars Larsson och Lasserk Jan Larsson.

Riksspelmän i laget var Carl Gudmundsäter, Branäs Torgny Johansson, Lasserk Edvin Larsson samt Carl Stefansson.

Sitt första framträdande gjorde laget vid midsommaren 1947, vid Transtrands sockens 80-års jubileum samt återinvigningen av Olnispagården.

Under årens lopp har spelmän kommit och gått.

 

Transtrands Spelmanslag idag.
I början av åttiotalet hade ovan nämnda Lasserk Stig Larsson, börjat att använda Suzuki-metoden för att lära barn spela fiol. En del av dessa barn hade föräldrar som själva ville lära sig spela fiol. Som ett experiment, startade Stig en kurs i fiol enligt Suzuki-metoden för dessa föräldrar och andra vuxna som ville delta.

Detta experiment slog väl ut och dessa elever blev grunden till spelmanslaget idag. Efter hand har Stig haft andra vuxenelever som kommit med i laget. Vi har även knutit en dragspelare och en basist till laget. Det roliga är att vi även fått tillbaka en del av dem som var med i laget på 70-talet.

Spelmanslaget som sådant består av 10-14 medlemmar. Ibland är vi fler och ibland är vi ett mindre antal. På sommaren kommer ju många hem på semester och är man gammal lagmedlem, så är man naturligtvis välkommen att vara med och spela.

 


Vår repertoar.
Grunden till vår repertoar är och skall naturligtvis vara gamla Transtrandslåtar. Oftast upptecknade efter Omas Per Nilsson och hans dotterson Omas Ludvig Larsson. Även en del nykomponerade låtar av Carl Gudmunsäter finns med.

Resten av repertoaren spänner från allt ifrån Boda-polskor, Evert Taube-valser över till nyskriven ”folkmusik” av Benny Andersson.

Vi spelar helt enkelt det vi själva tycker är vacker, roligt och intressant att ta sig an.

Vi försöker att hålla en repertoar som skall tilltala de flesta som är intresserade av musik och då inte bara folkmusik. I och med att vi är väldigt anlitade främst under sommarsäsongen, då vi spelar för människor som kommer från hela Sverige, så tycker vi att det är roligt om man blandar programmet, så att man kanske känner igen sig i låtvalet och uppskattar musiken.

Navelskåderi inom folkmusiken är inget som vi ställer upp på. Vi spelar för att vi själva tycker att det är roligt och skulle det då visa sig att andra uppskattar detta, ja vem kan då vara gladare än vi.

Kanske kan vår repertoar uppleva som en smula oortodox för andra spelmanslag och spelmän, men det är vårt val och vi känner oss inte som sämre spelmän för det.